Skip to content

Categories:

In ce situatii este utila/necesara utilizarea laserului chirurgical otologic?

In chirurgia scaritei exista unele situatii in care folosirea laserului chirurgical otologic este deosebit de utila pentru restabilirea auzului:

  • O astfel de situatie este reprezentata de malformatiile nisei ovale in care aceasta regiune anatomica are o dimensiune foarte redusa. Din acest motiv, accesul cu instrumentarul chirurgical clasic devine deosebit de dificil si are drept rezultat diminuarea iluminarii campului operator cu sporirea riscului traumatic asupra scaritei.
  • O alta indicatie a utilizarii laserului otologic este reprezentata de sectiunea bratelor scaritei care este mult mai facila, precisa si atraumatica decat in cazul utilizarii instrumentarului clasic (foarfeci, microfreze).
  • Otoscleroza incipienta cu anchiloza incompleta a talpii scaritei este o adevarata provocare pentru orice chirurg datorita amplificarii exponentiale a riscurilor de trauma chirurgicala asupra urechii interne. Orice manevra instrumentala mai energica asupra scaritei poate produce fracturi ale talpii scaritei, fragmentarea acesteia, cu riscul producerii unor consecinte functionale majore cum ar fi pierderea devinitiva a auzului, sau crizele vertiginoase periferice majore.
  • In sfarsit, platinotomia (forarea orificiului din talpa scaritei prin care pistonul este introdus in urechea interna) reprezinta indicatia majora a utilizarii laserului otologic, permitand protectia directa a urechii interne prin inlaturarea vibratiilor produse de folosirea instrumentelor mecanice (perforatoare, microfreze) la forarea orificiului platinar

Posted in otoscleroza.

Tagged with , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.